پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

یکی از معیارهای سنجش مراکز و نهاد‌های علمی در داخل کشور و عرصه بین‌الملل امتیاز و جایگاه پژوهشی آن مرکز است که بخش عمده ارزیابی را به خود اختصاص داده است؛ این معیار، باید در حوزه نیز مد نظر باشد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین عماد پیش از ظهر امروز در سیزدهمین اجلاسیه مسئولان و مدیران حوزه‌های علمیه سفیران هدایت کشور که در مرکز آموزش‌های تخصصی تبلیغ در قم برگزار شد، به پیشرفت‌های حوزه در عرصه‌های مختلف، بعد از پیروزی انقلاب، اشاره کرد و گفت: این پیشرفت‌ها در عرصه‌‌های مختلفی در حال توسعه است که به نوبه خود، چشم‌گیر است.

وی با اشاره به پیشرفت‌های پژوهشی در چند سال اخیر در حوزه اظهار داشت: به گفته برخی از اساتید و فضلای حوزه، جایگاهی که امروز، پژوهش در حوزه به آن رسیده است و مطالبی که از سوی طلاب نگاشته می‌شود، از نظر کیفی، دربردارنده مطالبی ارزشمند و از نظر کمی نیز رشد چشم‌گیری داشته است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به فعالیت انجمن‌های علمی حوزه‌های علمیه اظهار داشت هم اکنون، 18 انجمن علمی در رشته‌های مختلف علوم انسانی در حال فعالیت هستند. در این انجمن‌ها، 2500 نفر از اندیشمندان و فرهیختگان علمی در حال تلاش برای تقویت و پیشرفت علم، دانش و تدبیر علوم بر اساس آموزه‌های دینی هستند.

وی به تبیین برخی نمونه‌ها در فعالیت‌های انجام شده از سوی انجمن‌های علمی حوزه پرداخت و گفت: امروز کتاب‌های زیادی از سوی حوزه،‌در رشته‌های مختلف علوم انسانی نگاشته می‌شود که پاسخگوی حجم گسترد‌ه‌ای از نیازها می‌باشد. برای نمونه، در عرصه اقتصاد اسلامی، تا یک دهه پیش، تعداد محدودی کتاب در اختیار داشتیم، ولی در این ده سال، 40 کتاب اقتصاد اسلامی برگزیده، تولید شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین عماد با بیان این که چنین آماری، در حالی است که این انجمن، در میان سایر انجمن‌ها، کمترین تعداد را از نظر اعضا به خود اختصاص داده و تولیدات آن نیز، نسبت به سایر انجمن‌ها، کم‌تر است،‌ ادامه داد:‌ انجمن‌های فقه، فقه و قانون و مطالعات اجتماعی نیز در آینده‌ای نزدیک راه‌اندازی می‌شود.

وی با اشاره به آغاز فعالیت جشنواره علامه حلی از چهار سال گذشته، تصریح کرد: به این جشنواره که ویژه طلاب مدارس علمیه سراسر کشور است، در سال نخست،‌ 2400 اثر ارسال شد. ولی با رشدی سریع، کار خود را ادامه داد و امسال، در چهارمین دوره برگزاری، شاهد ارسال 6900 اثر پژوهشی به دبیرخانه آن بودیم.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه افزود: رشد کیفی مقالات ارسال شده، به نسبت رشد کمی آن نیز پیشرفت داشته است.

وی با تأکید بر این که سرعت رشد علمی حوزه، نسبت به سایر مراکز و نهاد‌های علمی قابل قیاس نیست، گفت: در حال حاضر 15 نیازسنجی علمی در فقه، اقتصاد، دانش سیاسی، معرفت‌شناسی، اخلاق، عرفان و... در دست اقدام است که نقش زیادی در تقویت و بهبود کیفی و کمی علوم دارند، ولی متأسفانه وزارت علوم تا کنون، یا وظیفه خود نمی‌دانسته و یا به این فکر نبوده که از این دست کارها انجام دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین عماد اضافه کرد:‌ بر اساس پیشرفت کاری که در این عرصه وجود دارد، امید است در بهار سال آینده، متن منتشره نیازسنجی پژوهشی فقهی آماده شود که در بهبود فقه و دانش فقهی نقش زیادی دارد.

وی با بیان این که کارهای انجام شده، پاسخگوی نیازهای کنونی نیسن، اظهار داشت: پیشرفت‌های انجام شده در حوزه، بی‌نظیر است،‌ولی نسبت به حجم گسترده‌ تقاضایی که در عرصه داخلی و بین‌‌المللی وجود دارد، راه بسیاری برای پیمودن وجود دارد. این پاسخگویی در حالی محقق می‌شود که همه ما با هم تلاش کنیم.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به توجه حوزه به تربیت نیروی انسانی مورد نیاز در دستگاه‌های اجرایی، قضایی و... در کشور، اظهار داشت: باید بدانیم متأسفانه در این عرصه کار چندانی صورت نگرفته است.

وی با بیان این که در مقام مقایسه از نظر آموزشی و نیروی انسانی، حوزه در کنار دانشگاه گذاشته می‌شود، گفت: در چنین جایگاهی، مدارس علمیه سفیران هدایت نباید کمتر از مقام دانشکده‌ها باشند، در غیر این صورت، با آسیب‌‌هایی روبرو خواهیم بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین عماد، در ادامه با اشاره به رتبه‌بندی نهاد‌ها و مراکز علمی در سراسر جهان، بر مبنای فعالیت‌های پژوهشی اظهار داشت: درصد بالایی از امتیازات در این ارزیابی، فعالیت‌های پژوهشی است،‌ بنابراین، باید پژوهش در حوزه نیز یکی از امتیازات رتبه‌بندی در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: ‌در مدارس علمیه، باید اساتید نسبت به پژوهش آشنا باشند و معاونان پژوهشی نیز به صورت فعال، برنامه‌های پژوهشی را دنبال کنند. اگر میزان فعالیت‌های پژوهشی هر ساله رشد چشم‌گیری داشته باشد، می‌توان امید داشت که در آینده‌ای نه چندان دور، به نقطه مطلوب برسیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha